Blog

Nieuwe handdoeken wassen: de ultieme gids

Gepubliceerd op: 22 Juli 2024

Wat is er nou fijner dan het heerlijke zachte gevoel van nieuwe handdoeken? Maar hoe houd je je nieuwe handdoeken nou lekker zacht en mooi van kleur? En hoe zorg je ervoor dat ze weer heel wat jaren mee kunnen? Het onderhoud van je handdoeken is hierbij van groot belang, daarom geven we je in deze blog tips over nieuwe handdoeken voor het eerst wassen en het onderhoud van je handdoeken.

Hoe was je nieuwe handdoeken?

Nieuwe handdoeken zien er fris en stralend uit, maar voordat je ze gaat gebruiken, is het belangrijk om ze eerst te wassen. Dit helpt om eventuele fabrieks residuen, zoals stoffen en kleurstoffen, te verwijderen en verbetert de absorptie van de handdoeken. Want wat is er nou vervelender dan een handdoek die niet droogt?!

Tips voor het wassen van nieuwe handdoeken:

  • Lees het Waslabel: Het klinkt eigenlijk heel logisch, maar hoevaak check jij eigenlijk labels hoe je het product het beste kunt wassen? Check jij het altijd of was je alles op de automatische piloot? Controleer altijd het waslabel op de handdoeken voor specifieke instructies. Veel mensen zijn gewend hun handdoeken erg warm te wassen. Maar tegenwoordig zijn er diverse handdoeken gemaakt van duurzame stoffen die beter gedijen onder lagere wastemperaturen.Daarnaast is het voor bepaalde kleuren ook beter het niet te heet te wassen. Bekijk daarom altijd even het labelje.

  • Apart wassen: Was nieuwe handdoeken apart tijdens de eerste paar wasbeurten. Dit voorkomt dat eventuele kleurstoffen op andere kledingstukken terechtkomen.

  • Koud water gebruiken: Gebruik koud water voor de eerste wasbeurt om krimping te minimaliseren.

  • Geen wasverzachter gebruiken: Wasverzachter klinkt natuurlijk ideaal om je handdoeken zachter te maken, of ze zachtheid te laten behouden. Maar niks is minder waar! Wij raden je juist af om wasverzachter te gebruiken bij handdoeken, zeker wanneer je geen droger hebt. Door de wasverzachter zullen handdoeken sneller minder goed absorberen, en de zeepresten van de wasverzachter kunnen jij in de handdoeken achterblijven die ervoor zorgen dat ze juist minder zacht worden. Houd het dus gewoon bij waspoeder of wasmiddel zonder wasverzachter! Dit geldt niet alleen voor de eerste keer wassen, maar eigenlijk altijd wanneer je je handdoeken wast.

Handdoeken voor het eerst Wassen

De eerste wasbeurt van je nieuwe handdoeken is van belang voor optimale absorptie. Door de juiste stappen te volgen, zorg je ervoor dat je handdoeken langer meegaan en beter presteren (oftewel, beter afdrogen).

De eerste wasbeurt van je handdoeken: Dit zijn de stappen

  • Gebruik azijn: Voeg een kopje witte azijn toe in het wasverzachterbakje. Dit helpt om eventuele resterende chemicaliĂ«n (die gebruikt worden voor het kleuren/bleken van de handdoeken) te verwijderen en maakt de handdoeken zachter.

  • Gebruik weinig wasmiddel: Te veel wasmiddel kan resten achterlaten. Een kleine hoeveelheid is voldoende.

  • Droog zorgvuldig: Gebruik de lage warmte-instelling op de droger of hang ze op op je wasrek. Je handdoeken te warm drogen in de droger kan ervoor zorgen dat de vezels beschadigen, wat de levensduur van je handdoeken juist verkort.

Op hoeveel graden handdoeken wassen?

De temperatuur waarop je je handdoeken wast, kan een groot verschil maken in hun levensduur en zachtheid. Voor optimaal kleurbehoud is het verstandig om alle donker gekleurde (donkerblauw en zwart), alle felgekleurde en alle witte handdoeken apart te houden. We attendeerde je er net al op om sowieso altijd even het labeltje te checken. Maar wat je vaak zal zien is het volgende:

Wit en lichtgekleurde handdoeken wassen: Handdoeken wassen kan prima op temperaturen tussen de 30 tot 40 graden. Veel mensen willen handdoeken het liefst nog steeds extra heet wassen. Vind je 30 tot 40 graden echt niks, en staat op het labeltje had je handdoeken warmer gewassen kunnen worden? Was ze dan eventueel op 60 graden. Daarnaast is het aan te raden waspoeder te gebruiken in plaats van vloeibaar wasmiddel.

Donkergekleurde handdoeken wassen:  Was deze op 40 graden Celsius om vervaging te voorkomen en de kleuren langer te behouden. 

Hoe vaak badhanddoeken wassen?

Handdoeken komen dagelijks in contact met vocht en bacteriën, dus het is belangrijk om ze regelmatig te wassen. Badhanddoeken kun je gemiddeld 3 a 4 keer gebruiken tot het toch echt verstandig is ze uit te wassen. Woon je in een vochtige omgeving? Dan kan het nodig zijn om ze vaker te wassen om schimmelvorming te voorkomen.

Extra tips voor badhanddoeken wassen!

Tip 1: Schud handdoeken op: Schud de handdoeken goed op voordat je ze in de droger stopt, of ophangt aan het wasrek. Dit helpt om pluisvorming te verminderen en de vezels te verluchten.

Tip 2: Vermijd overbelasting:Even proppen…past precies! Herken je dat? Het scheelt je weer een keer wassen, maar is het goed voor je handdoeken? Onze tip is op niet te veel handdoeken tegelijk te wassen. Zo raken ze minder snel beschadigd in de wasmachine en worden ze ook schoner.

Tip 3: Less is more: Dit geldt dus niet alleen letterlijk voor het aantal handdoeken dat je tegelijk wast zoals we al in tip 2 benadrukte, maar ook betreft middeltjes. We willen dat onze was extra lekker ruikt. Wasmiddel met een geurtje, nog wat extra wasverzachter erbij en je hebt weer heerlijke ruikende handdoeken toch? Dat klopt! Ze ruiken lekker, maar al deze middeltjes zorgen er wel voor dat de kwaliteit sneller achteruit gaat, en ze in plaats van zachter juist stugger worden. Dit komt door de zeepresten die achterblijven in de vezels. Houd het bij een schepje waspoeder en eventueel een klein beetje azijn.

Door deze tips te volgen, zorg je ervoor dat je handdoeken niet alleen schoon en fris blijven, maar ook langer meegaan en hun absorptievermogen behouden.

Handdoeken hotelkwaliteit

Snelle levering