Blog

Handdoek Grammage: Wat is het en hoe beïnvloedt het jouw handdoek keuze?

Gepubliceerd op: 4 Augustus 2024

Bij het kiezen van nieuwe handdoeken is het belangrijk om niet alleen naar de handdoek afmetingen en het design te kijken, maar ook naar de grammage. De grammage van een handdoek is een essentiële factor die invloed heeft op het gebruikscomfort en de duurzaamheid van je handdoek. In deze blog leggen we uit wat grammage precies inhoudt, wat de voordelen zijn van verschillende grammages, en wanneer je beter voor een hoger grammage kan kiezen en wanneer juist een lagere grammage aan te raden is.

Wat is de grammage van een handdoek?

Grammage, ook wel bekend als de gewichtsklasse van een handdoek, wordt gemeten in gram per vierkante meter (g/m²). Het geeft aan hoeveel een vierkante meter van de stof weegt. Deze maatstaf helpt bij het beoordelen van de dichtheid en kwaliteit van de handdoek.

Voorbeeld:

- Een handdoek met een grammage van 400 g/m² weegt 400 gram per vierkante meter.

- Een handdoek met een grammage van 600 g/m² weegt 600 gram per vierkante meter.

Wat betekent de grammage voor je handdoek?

  • Lager grammage (300-400 g/m²): Handdoeken met een lager grammage zijn lichter en dunner. Ze drogen sneller en zijn vaak goedkoper. Deze handdoeken zijn ideaal voor gebruik in de sportschool of voor op reis, omdat ze minder ruimte innemen en snel drogen.

  • Gemiddeld grammage (400-600 g/m²): Dit is de meest voorkomende grammage voor huishoudelijk gebruik. Deze handdoeken bieden een goede balans tussen absorptievermogen, droogtijd en zachtheid.

  • Hoger grammage (600-900 g/m²): Handdoeken met een hoog grammage zijn dikker en zwaarder. Ze voelen luxueus aan en hebben een hoog absorptievermogen. Deze handdoeken zijn ideaal voor thuisgebruik, vooral als je op zoek bent naar extra comfort en zachtheid dan kies je voor deze dikke handdoeken, die daarom vaak ook worden beschouwd als hotelhanddoeken.

Voordelen en nadelen van verschillende grammages

Voor- en nadelen van handdoeken met een lage grammage

Handdoeken met een lagere grammage (300-400 g/m²) drogen erg snel, zijn licht van gewicht en neem je gemakkelijk mee. Onder deze handdoeken vallen ook vaak de microfiber handdoeken die ideaal zijn om mee op vakantie te nemen. Ze nemen namelijk weinig ruimte in beslag in je koffer en wegen bijna niks. Daarnaast is het fijn dat ze snel drogen. Ook zijn handdoeken met een lagere grammage over het algemeen goedkoper dan handdoeken met een hogere grammage.

Daar tegenover staat dat deze handdoeken minder absorptievermogen hebben, en doordat ze zo dun zijn voelen ze vaak minder luxe aan en (afhankelijk van de stof) voelen ze vaak minder zacht. De microfiber handdoeken met een lage grammage voelen echter een stuk zachter dan wanneer je katoenen handdoeken met een lage grammage pakt.

Voor- en nadelen van handdoeken met een gemiddelde grammage

Handdoeken met een gemiddelde grammage, tussen de 400 en 600 gr/m2, vind je in menig huishouden in de badkamer. De handdoeken hebben een goede balans tussen absorptievermogen en droogtijd. Daarnaast zijn deze handdoeken comfortabel en veelzijdig, ze zijn dan ook perfect geschikt voor dagelijks gebruik.

Een nadeel van deze handdoeken kan zijn dat het wat langer duurt voordat ze drogen. Als je je handdoek na gebruik echter niet snel mee hoeft te nemen in een tas of koffer is dit veelal geen probleem. Daarom zijn handdoeken tussen de 400 en 600 gr/m2 perfect geschikt voor dagelijks gebruik. Het grootste gedeelte van ons assortiment handdoeken valt dan ook in deze categorie. 

Voor- en nadelen van handdoeken met een hoger grammage

Wanneer een handdoek een grammage van 600 gr/m2 of hoger heeft valt hij onder deze categorie. Deze handdoeken voelen gelijk een stuk dikker en luxer aan dan handdoeken met een lagere grammage. Daarnaast hebben deze handdoeken een hoog absorptievermogen en kunnen deze handdoeken erg lang meegaan wanneer ze goed worden onderhouden.

Met deze handdoeken voel je het echte luxe gevoel van handdoeken gewoon bij jou thuis. Eventuele nadelen ervan? Het duurt wat langer voordat de handdoeken weer helemaal droog zijn. De handdoeken zijn door hun hoge grammage ook een stuk zwaarder, dit maakt deze handdoeken minder ideaal om mee te nemen op reis. Daarnaast betaal je voor dit luxe gevoel ook vaak wat meer dan voor de handdoeken met een gemiddelde grammage.

Wanneer kies je voor een hoger of lager grammage?

Hoger grammage

Kies voor een hogere grammage als je op zoek bent naar luxe en comfort. Ideaal voor gebruik thuis, vooral in de winter wanneer je een dikke, warme handdoek waardeert, zal je optimaal genieten van deze handdoeken. Ook zijn deze handdoeken geschikt voor mensen die een hoge absorptiecapaciteit nodig hebben, bijvoorbeeld bij dikker haar drogen deze handdoeken net wat beter.

Lager grammage

Kies voor een lager grammage als je een snelle droogtijd nodig hebt, bijvoorbeeld in de sportschool of op vakantie. Deze handdoeken zijn ook handig voor huishoudens waar veel gewassen wordt, omdat ze sneller drogen en minder energie verbruiken in de droger.

Conclusie

Het kiezen van de juiste handdoek hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Bij Textieltopper.eu vind je een breed assortiment handdoeken in verschillende grammages, zodat je altijd de perfecte handdoek voor elke situatie kunt vinden. Of je nu op zoek bent naar een lichte, sneldrogende handdoek voor op reis of een dikke, luxueuze handdoek voor thuis, we hebben het allemaal.

Heb je nog vragen of wil je persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op via onze klantenservice. We helpen je graag verder bij het maken van de beste keuze voor jouw badtextiel.

Snelle levering